Functie uitgelicht: wat doet een expediteur precies?

Functie uitgelicht: wat doet een expediteur precies?

Als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende carrière in de logistiek, dan is een baan als expediteur misschien iets voor jou. Maar wat doet een expediteur precies? In deze blog duiken we in het vak van de expediteur en beantwoorden we veelgestelde vragen over dit beroep. Of je nu overweegt om een opleiding tot expediteur te volgen, benieuwd bent naar het salaris of gewoon wilt weten wat een expediteur doet, hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

Wat is een expediteur?

Een expediteur, ook wel bekend als freight forwarder, is een specialist in logistiek die verantwoordelijk is voor het organiseren en coördineren van transport van goederen van de ene locatie naar de andere. Dit kan gaan over transport over land, zee of door de lucht. Het werk van een expediteur omvat alles van het regelen van vrachtcontracten tot het bijhouden van douaneformaliteiten. Een expediteur fungeert als de schakel tussen de klant en verschillende logistieke partijen, zoals vervoerders en magazijnen.

Wat doet een expediteur?

Nu je weet wat een expediteur is, ben je vast ook benieuwd naar wat een expediteur nu precies doet. De belangrijkste taak van een expediteur is het zorgen voor een efficiënte en tijdige levering van goederen. Dit betekent dat een expediteur de beste routes en vervoersmethoden moet kiezen, rekening houdend met factoren zoals kosten, tijd en speciale vereisten van de klant. Hieronder volgt een overzicht van de dagelijkse taken van een expediteur:

  • Transportplanning: Het kiezen van de meest efficiënte route en transportmiddel;
  • Kostenberekening: Het opstellen van offertes voor klanten en onderhandelen met vervoerders om de beste prijs te krijgen;
  • Douaneformaliteiten: Het regelen van alle benodigde documenten voor import en export, en ervoor zorgen dat de goederen voldoen aan de douanewetgeving;
  • Communicatie: Het onderhouden van contact met klanten, vervoerders en andere betrokken partijen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt;
  • Transportproblemen oplossen Snel reageren op eventuele problemen die zich voordoen tijdens het transport, zoals vertragingen of schade aan de goederen.

Wat doet een douane expediteur?

Een douane expediteur heeft een specifieke rol binnen het bredere werkveld van een expediteur. Naast de reguliere taken, is een douane expediteur gespecialiseerd in de afhandeling van douanezaken. Dit houdt in dat ze verantwoordelijk zijn voor het opstellen van de juiste douanedocumenten, het berekenen van invoerrechten en belastingen, en ervoor zorgen dat alle import- en exportregels worden nageleefd. Als je geïnteresseerd bent in internationale handel en de wetgeving die daarbij komt kijken, kan de rol van douane expediteur bijzonder boeiend zijn.

Hoeveel verdient een expediteur?

Een vraag die vaak wordt gesteld wordt: hoeveel verdient een expediteur? Het salaris van een expediteur kan variëren, afhankelijk van ervaring, specialisatie en de regio waarin je werkt. Over het algemeen ligt het salaris van een expediteur tussen de €2.500 en €3.500 per maand. Voor een douane expediteur kan dit iets hoger liggen vanwege de extra verantwoordelijkheden en expertise. Startende expediteurs beginnen meestal met een lager salaris, maar naarmate je meer ervaring opdoet en eventueel doorgroeit naar leidinggevende functies, kan je salaris aanzienlijk stijgen.

Benieuwd naar onze openstaande expediteur vacatures? Je vindt ze hier.

Wat heb je nodig om expediteur te worden?

Wanneer je op zoek gaat naar een expediteur vacature, is het belangrijk om te weten wat werkgevers zoeken in een kandidaat. De meeste bedrijven vragen om een afgeronde mbo-opleiding in logistiek of een verwante richting. Daarnaast is het hebben van goede communicatieve vaardigheden en een oplossingsgerichte houding essentieel. Veel bedrijven bieden ook interne opleidingen aan om je klaar te stomen voor de specifieke eisen van de functie. Het is een beroep waarin je nooit uitgeleerd raakt en waar er altijd ruimte is voor groei en specialisatie.

Opleiding tot expediteur: hoe word je een expediteur?

Als je een carrière als expediteur ambieert, is het belangrijk om de juiste opleiding te volgen. De meeste expediteurs hebben een mbo-opleiding afgerond in de richting van logistiek of transport. Er zijn verschillende mbo-scholen die een specifieke expediteur opleiding aanbieden, waarin je de nodige kennis en vaardigheden opdoet. Tijdens deze opleiding leer je alles over transportprocessen, douaneregels, en hoe je efficiënt kunt plannen en organiseren. Daarnaast bieden sommige opleidingen stages aan bij logistieke bedrijven, waar je waardevolle praktijkervaring opdoet. Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste opleiding tot expediteur die bij jou past? Het team van VNOM Talents helpt je graag!

Wil jij ook aan de slag als expediteur?

Een expediteur speelt dus een belangrijke rol in de wereldwijde logistieke keten. Of je nu net begint in de logistiek of al enige ervaring hebt, het vak biedt een boeiende mix van planning, communicatie en uitdagingen in het transport. Met de juiste opleiding en ervaring kun je een succesvolle carrière opbouwen in deze sector. Ben je op zoek naar expediteur vacatures die bij jou passen? Bekijk dan onze openstaande vacatures. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze consultants van logistiek. Zij helpen je graag verder!



Publicatiedatum: 19 augustus 2024