‘Bouwvak’ is nog steeds een bestaand begrip, maar voor hoe lang nog? Daar waar de bouw vroeger drie weken lang stillag, werkt deze zomer twee derde van de bedrijven door. Hoe komt dit? Dat lees je hieronder!
Langgeleden, op een bouwplaats hier ver vandaan…
De bouwvakantie, in de volksmond ‘bouwvak’ genoemd, stamt uit het jaar 1930. Voor het eerst kregen bouwvakkers drie dagen vakantie in augustus. Voorafgaand ontvingen zij vakantiebonnen, waarmee zij hun loon voor deze vrije dagen konden ophalen. De eis was dat iedereen tegelijkertijd hun vakantie moest opnemen. Er werden zelfs controles uitgevoerd op de bouwplaatsen om te voorkomen dat zij zouden blijven doorwerken, waardoor zij vakantiegeld én loon zouden ontvangen. Eén ding was duidelijk: niemand mocht werkzaamheden uitvoeren op de bouwplaats. Als snel werd de term ‘bouwvakantie’ in het leven geroepen. Later veranderde deze bouwvak in een drieweekse vakantie. Officieel gezien heeft dit fenomeen niet lang stand gehouden - sinds 1981 is deze bouwvak niet meer verplicht.
Vloek of zegen
Ook al is de bouwvak niet meer verplicht, tot enige tijd geleden werd deze ongeschreven regel nageleefd. Drie weken lang lag het werk op de bouwplaats stil. Deze zomer is alles anders! Twee derde van de bedrijven werkt gewoon door, maar waarom? Hier zijn verschillende verklaring voor te geven. Ten eerste is het aanbod in de zomer hoger, maar door de bouwvak de concurrentie lager. Het is voor bedrijven steeds aantrekkelijker om toch een project aan te nemen tijdens de bouwvak. Vroeger nam geen enkel bedrijf een project aan tijdens de bouwvak, nu staan er tien in de rij. Je kunt je dus voorstellen dat bedrijven zich bijna verplicht voelen om door te werken.
Ook vinden zij het vaak fijn om in de zomer te werken, door de aangename temperaturen. Overigens kan dit natuurlijk ook een nadeel zijn, met het weer in Nederlands weet je immers nooit waar je aan toe bent ; vandaag een hittegolf en morgen een regendans. Daarnaast is het algemeen bekend dat er in de bouw gewerkt wordt met strakke planningen. Wanneer je als bedrijf een groot project aanneemt kun je een vakantie van drie weken natuurlijk niet permitteren. Voor alsnog bestaat de bouwvak uit drie vaste weken in juli en augustus (afhankelijk van de regio waarin je woont). Volgens het FNV willen steeds meer werknemers in de bouw hun vakantie spreiden over het hele jaar.
'Bouwvak' verleden tijd?
Het is duidelijk dat de meningen verdeeld zijn over de bouwvak; er zijn zowel voor- als nadelen. Maar, hoe lang blijft dit bestaan?
Publicatiedatum: 05 juli 2018