Duurzame inzetbaarheid

duurzame-inzetbaarheid

In de huidige arbeidsmarkt bevinden zich vijf generaties. Dit komt doordat mensen eerder op de arbeidsmarkt komen maar ook weer later de markt verlaten. Daarom is er veel aandacht voor duurzame inzetbaarheid. Voor het inzetbaar houden van mensen is inzicht nodig in de verschillende generaties. In de arbeidsmarkt hebben we te maken met vergrijzing en extreem snelle ontwikkelingen. Om dit als maatschappij bij te kunnen benen, zullen we krachten en kwaliteiten van verschillende generaties moeten bundelen en benutten. Voor veel organisaties is het horen en zien van al deze generaties soms een flinke uitdaging.

Generatie X

Generatie X en de babyboomers zijn de échte, ervaren vakmensen. Ze dragen een rijke geschiedenis van vakmanschap en expertise met zich mee. Om hun duurzame inzetbaarheid te waarborgen, kunnen organisaties investeren in bijscholing, omscholing en mentorprogramma’s. Op deze manier kunnen we de kracht van deze generatie inzetten voor de jongere generatie. Anderzijds helpen we ze ook met nieuwe vaardigheden en kennis zodat zij op één lijn komen.

Millenials

Millenials zijn opgegroeid in een digitale wereld. Zij brengen frisse ideeën en een digitale mentaliteit naar de sector. Om hun duurzame inzetbaarheid te ondersteunen moedigen we Leven Lang Ontwikkelen (initiatief vanuit de overheid) aan. Op deze manier kunnen ze de snelle ontwikkelingen goed bijhouden. Voor deze generatie staat een goede werk-privé balans hoog in het vaandel, daarmee dien je als werkgever goed in te spelen op bijvoorbeeld flexibiliteit.

Generatie Z

Ook generatie Z is geboren in het digitale tijdperk en zetten nog een extra stap richting Leven Lang Ontwikkelen. Zij zullen zich voornamelijk richten op alle opkomende ontwikkelingen en trends. Verder is inclusiviteit en diversiteit erg belangrijk voor deze generatie. In 125 jaar aan generaties zijn we in Nederland van een veelal blanke populatie overgegaan op een mix van allerlei voorkeuren en achtergronden. Als werkgever moet het gewaardeerd worden om de Gen Z’er zo goed mogelijk te laten ontplooien.

Met wederzijds respect, samenwerking en investeringen in de ontwikkelingen van alle generaties kan een duurzame toekomst worden gebouwd. Laat generaties samenwerken, kennis delen en gezamenlijk innoveren om de sector sterker en veerkrachtiger te maken dan ooit tevoren.

Wij zetten ons met VNOM Talents in voor duurzame inzetbaarheid omdat wij streven naar talentontwikkeling voor iedereen! Met de drie pijlers Academy, Kickstart en Experts kunnen wij iedereen met ambitie verder helpen.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden, neem dan contact op met Vera of Jason.

Publicatiedatum: 06 november 2023