Overweeg je om de stap te maken van zzp naar loondienst? Geen zorgen, je bent niet de enige die deze stap overweegt. Of je nu verlangt naar meer zekerheid, een vast salaris of gewoon minder administratie, de overgang van zzp naar loondienst kan behoorlijk wat voordelen bieden. In deze blog leggen we stap voor stap uit wat erbij komt kijken en hoe VNOM je kan helpen tijdens dit proces.
Wet DBA voor zzp'ers
Met de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is het voor zzp'ers belangrijker dan ooit om goed na te denken over hun werkstructuur. Op 1 januari 2025 begint de Belastingdienst volledig te handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat bedrijven en organisaties die mensen als zzp’er inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, weer boetes en naheffingen kunnen krijgen. Er is een overgangsperiode van één jaar waarin werkgevers en werkenden nog geen vergrijpboete krijgen, mits ze kunnen aantonen dat ze stappen ondernemen tegen schijnzelfstandigheid. Deze maatregel is onderdeel van het kabinet's inspanningen om schijnconstructies te bestrijden en bij te dragen aan meer zekerheid op de arbeidsmarkt. Door de overstap naar loondienst te maken, kun je deze risico's vermijden en zorg je voor een duidelijkere arbeidsrelatie met je werkgever.
Wat betekent de overstap van zzp naar loondienst voor jou?
1. Van zzp naar loondienst: Hoe zit het met je inkomsten?
Als zzp’er bepaal je zelf je tarief, maar in loondienst krijg je een vast salaris. Voordat je de overstap maakt, is het slim om te berekenen wat deze verandering financieel voor jou betekent. In loondienst krijg je te maken met dingen als vakantiegeld, pensioenopbouw en doorbetaling bij ziekte, die je als zelfstandige niet altijd hebt. Deze extra’s kunnen de overstap aantrekkelijker maken dan je misschien denkt.
2. De ketenregeling en proeftijd: Wat als je bij dezelfde werkgever blijft?
Werk je al als zzp’er voor een bepaalde opdrachtgever en wil je in loondienst bij datzelfde bedrijf gaan werken? Dan is het goed om te weten dat de ketenregeling van toepassing kan zijn. Dit betekent dat je na drie tijdelijke contracten, of na drie jaar, recht hebt op een vast contract. De proeftijd kan in dit geval ook anders zijn, vooral als je overstapt naar loondienst bij een werkgever waarvoor je al als zzp'er hebt gewerkt.
Als je via een bemiddel zoals VNOM in loondienst gaat, bijvoorbeeld op basis van detachering of uitzenden, gelden er iets andere regels. VNOM werkt volgens de ABU- of NBBU-cao, waarbij een fasensysteem wordt gehanteerd. In de eerste fase (fase A of fase 1/2) kun je onbeperkt op tijdelijke contracten werken zonder dat de ketenregeling geldt. Pas in een latere fase (fase B of fase 3) kom je in aanmerking voor een ketenregeling, waarbij tijdelijke contracten beperkt worden en je uiteindelijk een vast contract kunt krijgen. Dit geeft je als werknemer extra flexibiliteit in de beginperiode, terwijl je op termijn meer zekerheid kunt opbouwen.
3. Wat verandert er in je salaris?
Als zelfstandige ben je gewend aan uurtarieven, maar in loondienst krijg je een vast salaris. Hoewel dit misschien lager lijkt dan je zzp-inkomsten, heb je in loondienst vaak recht op aanvullende arbeidsvoorwaarden zoals pensioen, vakantiedagen en loondoorbetaling bij ziekte. Dit alles moet je meenemen als je het verschil in inkomsten gaat uitrekenen.
4. Stoppen als zzp’er en beginnen in loondienst: Wat moet je regelen?
Wanneer je besluit om te stoppen als zzp’er en in loondienst te gaan, komt daar meer bij kijken dan alleen het vinden van een baan. Denk aan het uitschrijven van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel en het afhandelen van lopende contracten. In loondienst krijg je te maken met heel andere regels, zoals loonbelasting en werknemersverzekeringen.
ZZP’er of loondienst: Wat past bij jou?
De keuze tussen zzp’er of loondienst hangt af van wat jij zoekt in je werk. Sommige mensen kiezen voor de flexibiliteit van het zzp-schap, terwijl anderen juist voor de zekerheid van loondienst gaan. Er zijn ook zzp’ers die hun freelance werk combineren met een parttime baan in loondienst. Dit geeft je het beste van twee werelden: de zekerheid van een vast inkomen, én de vrijheid van ondernemen.
De voordelen van overstappen naar loondienst
Overstappen naar loondienst biedt tal van voordelen die niet te missen zijn. Zo heb je financiële zekerheid met een vast salaris, heb je recht op vakantiegeld, en bouw je pensioen op. Bovendien ben je als werknemer verzekerd tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Ook de administratieve rompslomp van een zzp'er valt weg, zodat je je kunt concentreren op waar jij energie van krijgt: je werk! Tot slot profiteer je van ondersteuning en ontwikkelingsmogelijkheden via je werkgever, wat bijdraagt aan je professionele groei.
Stoppen als zzp en in loondienst gaan? VNOM helpt je graag!
Bij VNOM weten we dat de overgang van zzp naar loondienst een flinke stap kan zijn. Als je als zzp’er al via VNOM werkt, kunnen wij je helpen om moeiteloos over te stappen naar loondienst. We kijken samen met jou naar welke vacatures het beste passen bij jouw ervaring en wensen.
Ben je nog niet bekend met VNOM, maar wil je via ons in loondienst aan de slag? Geen probleem! Wij hebben een groot netwerk van bedrijven die op zoek zijn naar vakmensen in de bouw, techniek, logistiek of op kantoor. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe uitdaging of gewoon de overstap wilt maken naar loondienst, wij staan klaar om je te helpen.
Wij nemen niet alleen de zoektocht naar een passende baan voor onze rekening, maar kunnen je ook helpen bij de praktische zaken, zoals het papierwerk en de administratie. Zo weet je zeker dat de overstap soepel verloopt.
Tijd om de stap te zetten?
Of je nu klaar bent om van zzp naar loondienst te gaan of nog twijfelt, VNOM staat voor je klaar. We begeleiden je tijdens het hele proces, van het vinden van de juiste baan tot het regelen van alle administratieve zaken. Zo hoef jij je alleen maar te focussen op jouw nieuwe uitdaging.
Wil je meer weten over hoe wij jou kunnen helpen? Neem gerust
contact op met een van onze consultants en ontdek de mogelijkheden in loondienst!
Publicatiedatum: 25 oktober 2024