Een vrouwelijke operator in de wereld van techniek: lees het verhaal van Cheyenne

Een vrouwelijke operator in de wereld van techniek: lees het verhaal van Cheyenne

Cheyenne (28) werkt als Tank Farm Operator. Nadat zij haar opleiding Allround Operationele Technicus afrondde, is ze het werkveld ingestapt als Operator. Inmiddels werkt ze al twee jaar met veel plezier bij een wereldwijd bedrijf dat gespecialiseerd is in chemische additieven voor smeeroliën en brandstoffen. In dit interview voor Internationale Vrouwendag vertelt Cheyenne met passie over haar werk en hoopt ze nog veel meer vrouwen te inspireren om in de techniek aan de slag te gaan.

Waarom de keuze voor een technische opleiding?

“Ik heb altijd gezegd dat de “vrouwenwereld” niets voor mij is. De zorg of een baan in de richting van kapper of schoonheidsspecialiste vond ik niet zo interessant, daarnaast ben ik graag fysiek bezig. Mijn vader zat in de haven, mijn opa zat in de industrie en toen dacht ik: ik ga eens kijken op open dagen van scholen, meeloopdagen en banenbeurzen om erachter te komen wat bij mij zou passen. En toen kwam ik terecht bij de opleiding Allround Operationele Technicus.” zegt Cheyenne. “Van de haven wist ik dat er containers binnenkomen en er weer uit gaan. En van de industrie wist ik niet echt wat ik kon verwachten. Elke fabriek is natuurlijk anders. Uiteindelijk koos ik toch voor de industriekant, in de hoop dat ik dit leuk zou vinden.” vervolgt Cheyenne.

Wat zijn jouw dagelijkse taken en verantwoordelijkheden?

“Niet elke dag is hetzelfde, maar mijn hoofdtaak is het blenden van olie voor in motoren. Wij doen motortesten en hiermee testen we eigenlijk de oliepakketten die bijvoorbeeld in je automotor gaan. Deze optimaliseren wij, zodat de olie zo goed mogelijk smeert, bijdraagt aan het verminderen van slijtage én aan het milieu. De Formulatoren in het laboratorium zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen, testen en optimaliseren van verschillende soorten productformules. Die formules worden dan in het klein uitgewerkt en er wordt een proefblend gemaakt. Als dit is wat zij denken dat het zou moeten zijn, dan maken wij het in het groot voor de motoren. Ook bestellen we producten, lossen we brandstofwagens en lopen we controlerondes.” vertelt Cheyenne enthousiast.

Veel ruimte voor eigen projecten en inbreng

“Naast mijn dagelijkse werkzaamheden, krijg ik veel ruimte om zelf projecten te initiëren, uit te werken en op te pakken. Zo houd ik me bijvoorbeeld naast mijn dagelijkse werkzaamheden ook bezig met het verminderen van het chemisch afval op het terrein om hierdoor te verduurzamen. Ik krijg veel vertrouwen van mijn leidinggevende.”

“Wat ik het leukst vind aan mijn werk? De afwisseling, uitdaging en doorgroeimogelijkheden, dat maakt mijn werk het allerleukst!”


Verhouding mannen en vrouwen

“Mijn school telde ongeveer 1.300 leerlingen, waarvan slechts 25 meiden. Ik hielp hierbij ook vaak op open dagen in de hoop nog meer meiden aan te trekken om voor deze opleiding te kiezen. Bij mijn huidige bedrijf is er een groot laboratorium waar wel veel vrouwen werkzaam zijn, maar ikzelf werk in een team van twee en mijn directe collega is een man. Dat vind ik voor nu een fijne verdeling, maar dit is bij mijn vorige banen wel anders geweest.” vertelt Cheyenne. “Daar werkte ik weleens in teams met 20 man, waarvan ik de enige vrouw was. Mijn ervaring daar was dan ook heel anders dan waar ik nu werk.” voegt ze toe.

Wat is de reden volgens jou dat er nog steeds meer mannen werkzaam zijn in deze branche?

“In de huidige maatschappij speelt social media natuurlijk een grote rol. En wat zie je daar? Daar zie je geen vrouwen in de bouw of in de techniek. Er is een bepaald beeld wat je ziet, waarin vrouwen vaak richting een baan in de zorg of bijvoorbeeld als schoonheidsspecialist trekken.” Cheyenne vult aan: “Toen ik school verliet, werd mij ook aangeraden om de zorg in te gaan, waarop ik zei dat ik liever procesoperator wilde worden. Waarna school zei: “Doe dat maar niet, want dat gaat je niet lukken, want je bent een vrouw.” Maar daar heeft Cheyenne zich niet door tegen laten houden.


Welke uitdagingen kom je tegen als vrouw in de techniek?

In haar huidige werk is dit gelukkig allemaal goed geregeld, maar Cheyenne geeft aan dat dit niet altijd zo is geweest. “Voornamelijk op het gebied van faciliteiten. Ik heb weleens meegemaakt dat er nog geen vrouwentoilet was of geen kleedkamer, maar hier werd dan wel direct een oplossing voor gezocht. Er werd dan bijvoorbeeld een ruimte vrijgemaakt en ingericht die ik en mijn andere vrouwelijke collega’s konden gebruiken.” vertelt Cheyenne. “Je merkt daardoor wel dat er altijd meer mannen in deze branche hebben gewerkt, dan vrouwen. Ook viel het me op dat ik me soms moest bewijzen in mijn functie, alleen is dat voor mij geen belemmering. Wanneer je allebei hetzelfde geleerd hebt, zou je ook allebei hetzelfde moeten kunnen en ook mannen die net starten moeten zich bewijzen. Daarnaast heb ik voorheen ook weleens meegemaakt dat mensen van buitenaf het bedrijf moeite hadden met mij als vrouw en me niet altijd serieus namen. Dan gingen zij liever in gesprek met één van mijn mannelijke collega’s bijvoorbeeld. Maar mijn toenmalige bedrijf accepteerde dit niet en deed er alles aan om dit te voorkomen.”

Waarom zouden er meer vrouwen in de techniek moeten gaan werken volgens jou?

“Vrouwen hebben in veel situaties nu eenmaal een andere kijk op dingen dan mannen. Wat ik vooral heb gezien, is dat mannen een bepaalde manier van denken hebben en daar niet van afwijken. Een vrouw kan juist net weer andere inzichten geven of bepaalde oplossingen bedenken.” vertelt Cheyenne.

“Orde en netheid is iets wat van grote waarde kan zijn in de techniek.”


Hoe kunnen bedrijven meer vrouwen aantrekken in de techniek?

Één van haar tips was om meer vrouwen in communicatie-uitingen terug te laten komen, zoals op social media. Daarnaast geeft ze ook aan dat bedrijven moeten laten zien dat het meer is dan echt een mannenwereld, er is juist ook voor vrouwen heel veel mogelijk in de sector. Ook vertelt Cheyenne dat werken in de techniek eigenlijk al op de middelbare school meer de aandacht moet krijgen en dan zeker op een manier dat ook meiden geïnteresseerd worden in de sector. “Het lijkt er soms op alsof er echt een taboe ligt op vrouwen in de techniek, bouw of logistiek, maar dit moet echt doorbroken worden door hier genoeg aandacht aan te besteden.” stelt ze. Ze hoopt dat hier in de toekomst echt verandering in komt.

Wat zou je zeggen tegen vrouwen die overwegen te gaan werken in deze branche?

“Gewoon doen! Als het je trekt, moet je het doen. Alles is mogelijk, als je maar de stappen durft te zetten die je moet nemen. Er is altijd een oplossing die bij jou past en laat je nooit tegenhouden. Door tekort aan technisch personeel, liggen er juist heel veel kansen voor vrouwen om aan de slag te gaan in deze branche. Daarnaast heb ik ervaren dat het werken in ploegendiensten niets voor mij was toen ik eenmaal een gezinnetje had, maar juist ook de mogelijkheden voor het werken van dagdiensten nemen fors toe.” zegt Cheyenne. “Zet je CV online op jobboards en filter op wat jou leuk lijkt, vind de baan die bij jou past en ga ervoor!”

Publicatiedatum: 07 maart 2024