6 recruitmenttrends en ontwikkelingen voor 2024

recruitmenttrends-2024

Het is nieuwe jaar is in aantocht en dat betekent nieuwe kansen en mogelijkheden op het gebied van recruitment. In deze blog gaan we dieper in op de verwachte trends en ontwikkelingen voor de recruitmentwereld in 2024.

1. AI en automatisering blijven de boventoon voeren

In 2024 zullen kunstmatige intelligentie (AI) en automatisering nog prominenter aanwezig zijn in het recruitmentproces. Een doel is dat recruiters gebruik kunnen maken van geavanceerde algoritmen en machine learning om cv's te analyseren, geschikte kandidaten te vinden en zelfs eerste sollicitatiegesprekken te voeren. Dit versnelt niet alleen het wervingsproces, maar verhoogt ook de kans op het vinden van de juiste match. Daarnaast kan AI verder worden ingezet om vacatures nog beter te schrijven en recruitmentcampagnes te optimaliseren.

2. Video als primair wervingsmiddel?

De populariteit van video als recruitmentmiddel zal blijven groeien. In 2024 zullen bedrijven vaker gebruikmaken van video-interviews om kandidaten te beoordelen op zowel hun professionele als persoonlijke vaardigheden. Dit bespaart niet alleen tijd, maar stelt ook recruiters in staat een beter beeld te krijgen van de kandidaat voordat ze de volgende stap zetten. En andersom kandidaten van een organisatie.

3. Focus op candidate experience

In een competitieve arbeidsmarkt is het essentieel om de candidate experience te optimaliseren. Werkgevers zullen meer moeten investeren in het creëren van positieve ervaringen voor sollicitanten, vanaf het allereerste contact tot aan de onboarding. Een vlotte en transparante communicatie, persoonlijke betrokkenheid en een goed gevormd sollicitatieproces worden cruciaal om talent aan te trekken én te behouden.

4. Diversiteit en inclusie als topprioriteit

We hebben er al meerdere blogartikelen over geschreven: het belang van diversiteit en inclusie zal in 2024 nog verder toenemen. Bedrijven zullen zich actief inzetten voor het creëren van een diverse werkomgeving en zullen hun recruitmentinspanningen richten op het aantrekken van diverse talenten. Dit gaat verder dan alleen het voldoen aan quota; het draagt bij aan een creatievere en innovatievere werkomgeving.

5. Remote werken als blijvende norm

De opkomst van remote werken als gevolg van de wereldwijde gebeurtenissen heeft een blijvende impact op de manier waarop bedrijven werven. In 2024 zullen recruiters zich meer richten op het beoordelen van de geschiktheid van kandidaten voor een virtuele werkomgeving en zullen ze flexibiliteit en remote-werkmogelijkheden benadrukken als aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.

6. Upskilling en reskilling voor continu leren

De snel veranderende arbeidsmarkt vraagt om een wendbare workforce. In 2024 zal er een grotere nadruk liggen op upskilling en reskilling, zowel voor bestaande medewerkers als voor nieuwe kandidaten. Werkgevers zullen samenwerken met onderwijsinstellingen en online leerplatforms om ervoor te zorgen dat hun personeel over de benodigde vaardigheden beschikt.

Concluderend kunnen we stellen dat 2024 een interessant jaar belooft te worden voor de wereld van recruitment, waar technologie, diversiteit en een focus op de menselijke ervaring belangrijk zullen zijn tot het aantrekken en behouden van toptalent. Bereid je voor op een jaar vol innovatie en positieve veranderingen!

Publicatiedatum: 03 december 2023